De nieuwe straten, pleinen en groene ruimtes in de Slachthuiswijk

De nieuwe straten, pleinen en groene ruimtes in de Slachthuiswijk

 

1 Het Lobroekplein – de huiskamer van de Slachthuiswijk

Ontmoeten, spelen, ontspannen, een buurtevenement organiseren? Dat doe je op het Lobroekplein. Hier drink je gezellig iets op een terras in de schaduw van de bomen. Kinderen wachten met spanning tot de waterstralen uit de fontein spuiten. Jongeren leven zich uit op het ‘halve’ basketbalveld. Aan de petanquebanen wanen de buurtbewoners zich op een zuiders plein. Er is ruimte voor de lokale markt, een buurtfeest, een rommelmarkt of een muziekevenement op maat van de wijk. 

Ook op hete zomerdagen is het hier aangenaam vertoeven onder de schaduw van de lindes rondom het plein. Bij veel wind zorgen de bomen ook voor beschutting. 

De Lange Lobroekstraat, die over het plein loopt, wordt smaller. Een aantal ingrepen dwingt automobilisten om zich aan de maximumsnelheid te houden. Langs de weg kan je parkeren, laden en lossen en er komen fietsenstallingen.

2 De Kalverwei – samenkomen in het groen

De ontwerpers transformeren de Kalverstraat en omgeving in een stuk stadsnatuur. Kinderen kunnen er spelen terwijl buren er elkaar tijdens een buurtevenement ontmoeten. 

Er komt een speeltuin voor de jongsten en een tweede voor de iets oudere kinderen. In het midden van de wei zorgen losse spelprikkels voor nog meer plezier. De sportievelingen vinden hun gading in de fitnesstoestellen of trappen een balletje op de grasweide. Rusten doe je op en bij de verschillende banken en tafels. De kant van de Slachthuislaan krijgt een beplante heuvel waar je op kan zitten. 

Door de Kalverwei lopen fiets- en wandelpaden. Alleen in de Weilandstraat en Schoolstraat is plaatselijk verkeer welkom. Parkeren kan er langs één kant van de weg.

3 Het Kalverpad – avontuurlijk spelen in de natuur

Het Kalverpad wordt een avontuurlijke speelplek met groen, water en modder. Brugjes leiden je over het water. De stoere kids uit de buurt leven zich uit op en rond de waterplas.
Ouders houden een oogje in het zeil vanop de banken in de buurt. Voor de jongere kinderen zijn er verderop nog speelplekken. Je komt er via de wandelpaden. Ook daar kan je eens rusten onderweg. Geen zin om nat te worden? Dan is er nog het voetbalveld. 

Aan het Kalverpad doe je aan samentuinen of kan je een boek lezen in de boomgaard. In een overdekte ruimte kunnen spullen bewaard worden en is er plaats voor een binnenactiviteit.  

4 Het Kadepark – sporten op een groene kade

Actieve buurtbewoner? Dan is deze plek jou op het lijf geschreven. In het Kadepark sport je op een groene kade. Denk aan ruwe materialen en wat wilder groen met bomen. 

Hier vind je sportvelden met verschillende ondergronden, voor bijvoorbeeld padel, tennis, basketbal of skaten. En natuurlijk is er ook gedacht aan een voetbalveld. Bij regen vind je beschutting onder een groot afdak. Wie rust zoekt, vindt een plek bij het water. 

De nieuwe paviljoenen kunnen in de toekomst ruimte geven aan horeca en verenigingen uit de buurt. 

Wie naar het Kadepark wil, moet de drukke Slachthuislaan oversteken. Daarom komt er ter hoogte van de Kalverwei een fiets- en voetgangersbrug.

 

5 Het Hallenplein – rust onder de bomen

Waar je nu nog groothandel Frigo vindt, geniet je in de toekomst van een open groene ruimte met bomen, gras en struiken. De vele bloemen zorgen er in de de lente en herfst voor kleur. 

Onder de bomen vinden jong en oud een aangename zitplek op één van de banken. Het bladerdak biedt voldoende schaduw en beschutting, zodat het hier bij wind en warm weer heerlijk uitrusten is. 

Bovenaan het plein loopt een breed fiets- en wandelpad en een speelroute. Zo vinden kinderen ook aan deze kant van de wijk een plek om te spelen.

  
 

6 De Hallentuin – stille watertuin

De Hallentuin wordt een rustplek voor jong en oud. Door de tuin loopt een pad waar jonge kinderen spelelementen vinden. Studenten en buurtbewoners komen even op adem op de grote zittrappen langs de nieuwe campus van de AP Hogeschool. 

Deze tuin is belangrijk om het regenwater op te vangen dat van de daken van de Slachthuishallen komt. De oude plataan blijft behouden en de tuin wordt aangevuld met planten die tegen stevige regen kunnen. 

De woonstraat langs de Hallentuin wordt een autoluw woonerf. Lang het pad komen plantvakken om – net als in de tuin – regenwater op te vangen.

Hier vind je ook het overzicht.


  

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.